Eftersom detta är första gången vi tävlar kommer här en intro i hur en gympa tävling går till
Vi tävlar RegionNian
Ålder: från det år barnet fyller 7 år – ingen övre gräns. Därför kan det vara stor skillnad i ålder på de olika lagen beroende på när man börjat träna gymnastik.
På RegionNian tränar lagen på att tävla. Det viktiga är inte att det tekniskt skickligaste laget utses utan att gymnasterna får prova på tävlingssituationen, tycka att tävlingen är en rolig och spännande upplevelse samt hitta sin inre drivkraft att utvecklas.
Det finns domare på plats. De tittar på lagets utförande som helhet, inte varje enskild gymnast.
Laget ska ha god teknik i sina övningar och utföra övningar som de behärskar och är redo för. Ledarna ska inte behöva hjälpa gymnasterna runt på övningarna. Gymnasterna ska även visa upp god kroppskontroll och utsträckning.
Eftersom lagen inte får några poäng utses inte heller någon etta, två eller trea. Alla deltagande lag får komma fram och bli applåderade av publiken och får dessutom en medalj med sig hem!
Tävlingen börjar med en defilering där publiken står upp och klappar händerna samtidigt som lagen går in. Sedan skall gymnasterna ska visa upp övningar på alla tre redskap. Det vill säga, matta, trampett och fristående. För varje tävlingsnivå finns det olika övningar på varje redskap som alla lag måste utföra, så kallade övningskrav.
Övningskrav på RegionNian:
Matta: två varv ska utföras, ett varv ska innehålla en kullerbytta.
Hopp: två varv ska utföras, ett varv ska innehålla kullerbytta på mattberg eller överslag till rygg.
Fristående: 1 balans, 1 hopp, 1 riktning, 1 formation. I fristående utför gymnasterna en dans med akrobatiska övningar blandat med styrka och kontroll. Man tränar på att dansa i takt till musiken och att utföra övningarna synkroniserat.
Efter tävlingen får ledarna ta del av domarnas feedback. Där får man veta vad laget gjort bra och vad de kan öva mer på till nästa gång. På Regionens tävlingar publiceras inga resultat digitalt, varken under eller efter tävling. Detta är en del i att förhålla sig till Barnkonventionen och Gymnastikförbundets anvisningar för barn- och ungdomsgymnastiken. Enligt anvisningarna ska resultat ges liten uppmärksamhet inom barngymnastiken och fokus ska vara på ett livslångt idrottande och långsiktig utveckling framför kortsiktiga mål.